PL EN RU

Bakterie kwasu mlekowego

Jak wygląda prawidłowa mikroflora pochwy?

Naturalna mikroflora pochwy składa się przede wszystkim z pałeczek Lactobacillus
– stanowią one około 99%-100% wszystkich obecnych tam mikroorganizmów.
Pozostały 1% to często bakterie chorobotwórcze, takie jak Escherichia coli, Streptocooccus agalactiae,
Enterococcus faecalis, a nawet drożdżaki. Jednak ich niewielka ilość nie jest zagrażająca.

Fizjologiczna flora bakteryjna pochwy pełni bardzo ważną rolę. Najważniejszym jej zadaniem jest tworzenie bariery ochronnej poprzez utrzymanie
prawidłowego pH. Jest to możliwe dzięki produkcji kwasu mlekowego z glikogenu zawartego w komórkach nabłonka pochwy oraz nadtlenku wodoru, które chronią przed szkodliwymi czynnikami.

Jeśli dojdzie do spadku ilości „dobrych bakterii” Lactobacillus, dochodzi do zachwiania prawidłowej równowagi mikroflory pochwy.

powrót